Ook de nieuwsbrief van VRIJDAG Cultuureducatie ontvangen? Schrijf je snel in!

Mediawijs met Mediavaardig

Expertise

  • Product

Fake nieuws? Sexting? Augmented Reality? Zomaar een paar sociale mediatrends die het nieuws domineren. Vanuit problemen en gevaren, maar voor wie goed kijkt ook vanuit kansen! Deze trends maken duidelijk dat het steeds belangrijker wordt om kinderen al op jonge leeftijd mediawijs te maken. Mediavaardig heeft daarom een mooi aanbod ontwikkeld voor leerlingen en leerkrachten. Voor info en bestellen, lees dit dossier!

Leerlingen
Met het lespakket van Mediavaardig kunnen leerlingen in de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs op speelse wijze hun informatievaardigheden verbeteren. Het lespakket borduurt voort op de Monitor de Bibliotheek op school gericht op informatievaardigheden en bestaat uit drie onderdelen:

‘De Chocoladevloot’: een serious game voor de groepen 5/6 plus een leskist en werkbladen
‘Red de Plancius': een serious game voor de groepen 7/8 plus een leskist en werkbladen
Een online lesfilm over nieuws voor groepen 7/8 plus een werkblad met activerende werkvormen

De onderdelen zijn onafhankelijk van elkaar te spelen. Het verdient aanbeveling om het lespakket uit te voeren onder leiding van een mediacoach. Het lespakket is gebaseerd op de monitor informatievaardigheden van dBOS. Deze monitor brengt de meerwaarde van de (school)bibliotheek in kaart. De monitor bestaat uit digitale vragenlijsten voor leerlingen van de groepen 4-8, voor leerkrachten en voor lees-mediaconsulenten.

Docenten
Het mediavaardig-docentenspel is een opvallend vormgegeven kaartset die bestaat uit drie spelrondes waarmee je samen met je team spelenderwijs in gesprek gaat over onderwerpen als privacy, online zoeken en vinden en sociale media. Daarnaast bevat het docentenspel dertig ‘Opwarmers’; kaarten met prikkelende stellingen en vragen rondom mediawijsheid en internet waarmee je een spelsessie of vergadering op een speelse manier kunt beginnen.
Lees hier meer over dit spel
Voor meer informatie: support@mediavaardig.nl